miercuri, 25 ianuarie 2012

Ileana

 Ileana.
 Ileana, Ileana...   

Ce specimen, ce caracter...
Ileana niciodată nu ia ce vrea. Ileana mereu așteaptă. Dacă așteaptă mai mult crede că se bucură mai tare. Dar oricât așteaptă, negreșit ceea ce vrea odată și-odată tot îi apare dinainte. De parcă are un magnet cu puteri incomensurabile, un magnet care atrage și plastic și copaci și iubire și porțelan și din păcate și tristețe, toate ajung în mâinile ei. Cu tristețe cu tot, că îmi pare că chiar îi place.
O vrăjitoare asta mică. Nu știu ce face și cum face, că dacă o vezi în tramvai într-o zi, dimineața după 10 minute după ce s-a trezit din somn, nu te-ai aștepta să abia asemenea puteri. E îngrijită, își tăie vârfurile despicate o dată pe lună, nu se uită prea des în oglindă, se îmbracă în culori șterse. Nici nu sunt prea multe de zis despre ea aici. O fată blondă cu pupile zburătoare, care se lipesc de pereți, de sacourile trecătorilor, de magazinele cu dulciuri, de controlori încruntați și de gândăcei rătăciți prin crăpăturile dintre borduri. Și de altele.
 Și când e tristă Ileana, ți se rupe sufletul în atâtea bucăți că oricum n-ai avea răbdare să le numeri. Îți vine să iei cel mai mare cuțit din bucătărie și să i-l înfigi exact în inimă că să-i curmi suferința. Are un stil de a sta așa cocoșată, îndurerată, se aruncă cu mintea de pe blocuri înalte de unde distanța până jos e infinită, dacă nu e finită și oricum, chiar dacă ar fi, când ar ajunge la capăt, s-ar înmuia asfaltul ca să-i atenueze căderea numai ca să o trimită înapoi pe bloc, ca-n filme și de-acolo să poată sări iar, ca să ajungă pe marginea acoperișului iar și ca să cadă iar și iar și iar.
Dar și când e fericită Ileana! Atunci e treaba treabă. Atunci nici un cred că este blondă. Se transformă în roșcată înfocată cu pistrui mulți și cu zâmbetul din Australia până-n Chile. Dacă e fericită Ileana într-o zi și calcă pe iarbă, îi ies orhidee pe sub talpă și dacă în același timp stă rezemată de un copac din scorburi răsar bujori și dacă se mai întâmplă să se și scarpine la ureche într-unul din momentele următoare, de undeva o frezie țâșnește. Până la urmă ajunge Ileana să arate ca un tufiș ambulant. Un tufiș ambulant minunat.
 
În orice caz, nu știu cum s-o îmbrac cel mai bine în cuvinte pe Ileana dar ceva ce pot să vă spun este că nu e genul de om care se trezește ca să doarmă sau care vine ca să plece.
 
E o figură fata asta, o fantomă, un gref într-un mesteacăn.
Și boabe de cafea pe o felie de portocală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu